Relationele Rouw

Opeens is alles anders. Je bent nog steeds elkaars geliefden, maar door een ingrijpend verlies is jullie relatie veranderd. Misschien voel je je extra verbonden door het verdriet en vind je steun en troost bij elkaar. Maar misschien ontdekken jullie juist dat samen rouwen een ingewikkelde klus is en dat je de ooit zo vanzelfsprekende verbinding niet altijd meer kunt vinden of voelt.

Lang niet altijd ga je op dezelfde manier om met het verlies. De één wil praten, terwijl de ander het er liever niet over heeft. De één staat vooral stil bij wat is weggevallen, terwijl de ander liever de (veranderde) toekomst vorm wil geven. Niet zelden spelen hierbij verschillen tussen mannen en vrouwen een rol. Maar bovenal: iedereen rouwt op zijn eigen manier. Hoe blijf je elkaar dan nog vinden?

De impact van verlies op een relatie is groot. Er kan sprake zijn van uiteenlopende gevoelens, gedachten en verwachtingen. Je leert jezelf en de ander op een manier kennen die nieuw en soms verwarrend is. Met mogelijk onbegrip, frustratie en verwijdering tot gevolg. Hoe doe je dat: rouwen in verbinding met jezelf én elkaar?

Wij nodigen jullie uit. Samen. Om stil te staan bij jullie verlies en rouw.

Om woorden te geven aan wat in jullie leeft en te kijken naar de individuele en gezamenlijke processen. Wat doe en voel je zelf, wat doet dat met de ander en hoe doe je het samen? Welke hulpbronnen hebben jullie en wat heb je van elkaar nodig? Wat doe je samen en wat juist apart? Deze dag biedt inzicht, begrip en (h)erkenning voor jezelf en elkaar.

Een prachtige mogelijkheid om verbinding te (her)vinden in je relatie. Om niet in eenzaamheid, maar gezamenlijk het verlies te integreren in jullie leven.

 

Inhoud

De dag bestaat uit ervaringsgerichte oefeningen en mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan, afgewisseld met theoretische achtergrond.

We geven uitleg over rouw en staan stil bij het verlies dat in jullie leven heeft plaatsgevonden. Wat betekent dit verlies voor jullie en voor de relatie? Wat is er veranderd, wat vinden jullie moeilijk en wat zijn jullie zorgen? We hebben aandacht voor de overeenkomsten en verschillen in jullie rouwgedrag. En rouwen mannen anders dan vrouwen? Hoe ga jij zelf met het verlies om en wat vind je van de manier van de ander? Hoe bewegen jullie samen en onafhankelijk van elkaar? We zetten aan tot een persoonlijke en gezamenlijke tocht langs overleving, emoties en hulpbronnen. Wat doet het met jou om pijn en verdriet bij je geliefde te zien? Wat is onmacht en wat kom je dan in jezelf tegen? Hoe vraag je steun en troost en hoe maak je duidelijk wat je lastig vindt?

Een dag die recht zal doen aan jullie verlies én jullie relatie. Zodat er verbinding voelbaar is en jullie zorgdragen voor jezelf en elkaar.

 

Voor wie?

Deze dag is bedoeld voor paren: geliefden die kort of langer geleden een verlies hebben meegemaakt. Jullie willen stilstaan bij de impact van het verlies op jullie relatie en hebben behoefte aan het verkennen van jullie individuele en gezamenlijke rouwproces. Zodat jullie vertrouwen (her)vinden dat jullie de weg die voor jullie ligt samen kunnen gaan. Het verlies kan een overlijden betreffen, maar kan ook gaan over ziekte, baanverlies, ongewenste kinderloosheid of een ander verlies.

Voor deze training vragen we geen specifieke vooropleiding. Het betreft maatwerk. Bereidheid om te reflecteren op jezelf wordt wel verwacht. Voorkennis over rouw is geen vereiste. Naast de genoemde (werk) tijden is er geen sprake van extra studiebelasting en/of voorbereiding. Studiemateriaal wordt ter plaatse of zonodig vooraf aangeleverd en/of geadviseerd in de vorm van literatuur, artikelen, beeldmateriaal en/of boeken.

 

Binnenwereld

'...Sinds haar diagnose is alles anders geworden. Ongeneeslijk ziek, uitgezaaide darmkanker. Al enige jaren hangt het zwaard van Damocles boven ons gezin. Omgaan met een voortdurende onzekerheid vraagt het uiterste van ons. Als partners en als ouders. We worden heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Focus op de dingen die wél goed gaan is hard nodig én er is ook een groot gevoel van machteloosheid...'


'...Hij heeft zich volledig op zijn werk gestort nadat onze dochter kwam te overlijden. Het was voor ons een inktzwarte periode. We hebben het er samen nauwelijks over. Dat vind ik lastig, want ik weet zeker dat hij er net zoveel verdriet van heeft. Ik ben zo bang dat dit onze relatie in gevaar zal brengen. We hebben het samen goed, maar dit levensgroot verdriet geven we nauwelijks aandacht. Gaat dit ons in de weg zitten...?'


'...Ons kleine evenementenbureau liep goed met leuke opdrachtgevers, fijne projecten en een hard werkend team. Corona veroorzaakte binnen no time een lege agenda en veel stress. De overheidssteun bleek niet genoeg, we gingen failliet. Het heeft veel impact op ons huwelijk. De liefde is er zeker nog, maar we hebben ons levenswerk zien verdwijnen. Dat doet enorm veel pijn. Het afgelopen jaar proberen we de moed er in te houden...'


'...Zijn vader was alles voor hem. Ze visten en knapten samen een oude bus op. Hij gaat sporadisch nog vissen en het gereedschap ligt al maanden op dezelfde plek. Ik wil graag praten, hij niet. Gelukkig heeft hij voldoende afleiding met zijn werk, maar in zijn vrije tijd loopt hij vast. Hoe kan ik hem ondersteunen...?'

Praktisch

     Data volgen in '23/'24

    10:00 - 17:00 uur

    Leerdam

    Inclusief koffie, thee, fruit en een gevarieerde lunch

    395 per stel (indien gewenst is gespreid betalen mogelijk, vraag gerust naar de mogelijkheden)


Aanmelden