De Werkplaats

De Werkplaats is een jaartraining en intensief ervaringstraject voor persoonlijke ontwikkeling, in volle confrontatie met jezelf. Een waardevol programma dat je laat stilstaan en bewegen, oog in oog met je geschiedenis, overtuigingen, (belemmerende) patronen, verlangens en liefde. Heb jij het idee, dat het tijd is voor een nieuwe persoonlijke stap? Zet hem dan samen met ons, je bent welkom.

Misschien heb je het gevoel vast te lopen in jouw leven, op professioneel of persoonlijk vlak. Twijfel je over de keuzes die je hebt gemaakt of nog moet maken? Wat is eigenlijk jouw innerlijke behoefte en hoe volg je die? Of merk je dat oud verdriet (weer) om de hoek komt kijken, wellicht nadat nieuw verdriet zich heeft aangediend? Verlang je naar meer liefde, rust en ruimte in jezelf?

Wat jouw vraag ook is, we nodigen je uit om in de glasheldere spiegel van de Werkplaats te kijken. Een veilige omgeving waarin je kwetsbaar, opstandig, wanhopig, vurig en openhartig mag zijn, maar bovenal: jezelf.

Ben je bereid oog in oog te staan met jezelf? Is het tijd om verleden, heden en toekomst aan te kijken en te werken aan een steviger fundament onder je persoonlijkheid als volwassene? Wellicht heb je het idee op een kruising in je leven te staan en wil je bewust een keuze maken over de afslag die je neemt. Soms lijkt het alsof je wel beweegt, maar niet vooruitkomt.

Gun jezelf dan een cadeau voor het leven. Stoei en groei in de Werkplaats: een persoonlijk ontwikkeltraject dat je helpt vol veerkracht en vertrouwen je weg te vervolgen.

 

Inhoud

De Werkplaats is - zoals de naam al zegt - een plek waar we echt aan de slag gaan. Iedere deelnemer is vol bereid zichzelf mee te nemen en in te brengen in de groep. Dit mag spannend zijn. We besteden zorgvuldig aandacht aan het creëren van een veilige bedding waarin iedereen zich uitgenodigd voelt zichtbaar te worden. De groep is tevens een spiegel. We schuwen confrontaties niet, omdat daar vaak (ook) inzichten te behalen zijn. Maar bovenal is de groep een omgeving van support en welkom. De trainers hebben oog voor individuele- en groepsprocessen.

Er zal gewerkt worden met lichaamsgerichte werkvormen, drama, opstellingen, muziek en een grote diversiteit aan oefeningen. De trainers maken gebruik van kennis over o.a. systemisch werk, verlieskunde en Transactionele Analyse (TA).

Gedurende de training komen diverse thema’s aan bod, waaronder:

- gezin van herkomst

- jij en je persoonlijke relatie(s)

- bewustzijn van gevoelens en emoties

- veerkracht en herstel

- zelfzorg

- mannen- en vrouwenenergie

- liefde en rouw

- vertrouwen en autonomie

- kracht en kwetsbaarheid

- werken met hoofd, hart, ziel en lijf

- aanraken en geraakt worden

 

Tussen de blokken heb je contact met een vaste groepsgenoot. Je kijkt terug op de blokken, wat je tegen bent gekomen en hoe je dit vorm geeft in je dagelijkse leven. Je komt zelf tevoorschijn en je nodigt de ander uit, je deelt je ervaringen en inzichten. Je bent bovendien getuige van het verhaal van de ander. Op deze manier sta je samen weer stil en zet je elkaar ook actief in beweging. Zelf doen, maar niet alleen.

Voorafgaand aan de training vindt een individueel intakegesprek plaats waarin jouw vragen, verwachtingen en doelen aandacht krijgen.

 

Voor wie?

De aanleiding om aan de jaartraining te beginnen kan divers zijn: een burn-out, een terugkerend patroon in (werk) relaties dat je parten speelt, een innerlijke behoefte aan bewustere keuzes, een (gestold) rouwproces dat aandacht vraagt. Misschien loop je op dit moment vast en heb je het gevoel niet vooruit te komen.

Gun jezelf het dan om in beweging te komen. We kijken samen naar hoe je bent gekomen waar je nu bent, wat dat je heeft gebracht én gekost, en vooral: waar je naartoe wilt.

Deze jaartraining is bedoeld voor iedereen die meer uit zichzelf en het leven wil halen. Je voelt dat het tijd is voor een nieuwe stap, tijd voor jou. Je wilt jezelf serieus nemen en bewust aan de slag gaan met wie je bent en wilt zijn. Ben je bereid jezelf onder de loep te nemen, met alles wat er is? De Werkplaats helpt je op weg.

Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat we met je mee kunnen denken. Ook is een individueel traject mogelijk met duo-begeleiding, dit is een intensief maattraject.

Voor deze training vragen we geen specifieke vooropleiding, wel wordt een HBO werk- en denkniveau verwacht. Het betreft maatwerk. De studiebelasting bedraagt een dagdeel (4 uren) per blok. Bereidheid om te reflecteren op jezelf wordt wel verwacht. Studiemateriaal wordt ter plaatse of zonodig vooraf aangeleverd en/of geadviseerd in de vorm van literatuur, artikelen, beeldmateriaal en/of boeken. 

Binnenwereld

'...In de Werkplaats besluit ik tevoorschijn te komen met mijn opgekropte verdriet. Ik voel mij veilig in het bijzijn van de anderen. Ik ben in het midden van de groep, letterlijk op handen gedragen. De muziek troost en laat de tranen vrijuit stromen, er is een veilige bedding van de anderen. Ze zijn er niet om iets op te lossen of iets voor elkaar te krijgen. Ik mag zijn waar het puur en pijnlijk is, daar waar ik volledig machteloos ben en vol in de overgave ga. Na het dragen zitten we weer in de kring en kijk ik iedereen één voor één aan in de ogen. Er is stilte en een zeer sterk gevoel dat ik het niet alleen doe. De getuigenis van zoveel verdriet geeft niet alleen opluchting, ook veel steun. Er is ook geruststelling, ik weet dat ik volledig welkom ben...'


'...Het is eigenlijk niet te doen, ik heb een te grote loyaliteit naar mijn collega's en de cliënten. Ik werk hard, er is een hoge werkdruk, er zijn in de afgelopen periode teveel patiënten overleden. Ik heb er fysiek last van, ik zoek voortdurend afleiding, stilstaan kan ik niet. Ik moet mijn patroon doorbreken, ik zorg niet goed voor mijzelf. In de Werkplaats wordt mijn situatie met een opstelling uitgewerkt. Ik heb ontdekt dat loyaliteit ook zo nadrukkelijk speelt in mijn gezin van herkomst. Het was een waardevolle en pijnlijke ontdekking. Ik ben een stukje lichter...'


'...Ik heb mij zo lang aangepast aan de behoeftes van anderen, dat ben ik spuugzat. Aan het einde van de rit ben ik altijd leeg en zijn anderen tevreden. Die eerste beweging voortkomend uit mijn vroege jeugd is zo hardnekkig, dat zit zo diep gebakken. Ik wil daar zo graag van af. Ik heb anderen in de Werkplaats nodig om mijzelf te confronteren, ik heb de spiegel van anderen nodig. Ik ben er bang voor én ik stap in...'


'...De groep is veilig en ik durf zonder gene met alles te komen. Dat is heel bevrijdend, ik ben iemand die frustraties goed kan opsparen en diverse maskers in voorraad heeft. Ik kom er te vaak mee weg en dat wil ik anders...'


'...Een beetje eigenwijs en nooit geleerd om hulp te vragen als het even niet lukt. Ik krijg het met de telefoon in mijn handen nog niet voor elkaar om mijn beste maat dan te bellen. Ik loop dan uren te klungelen en ben vooral chagrijnig. En als hij dan belt, lukt het me niet om de telefoon op te nemen. Kwetsbaar opstellen, hulp vragen als ik het niet red, dat is mij niet geleerd...'

Praktisch

De jaartraining is opgebouwd uit zes blokken van twee dagen, elke keer een vrijdag en zaterdag. We werken in een groep van maximaal 12 deelnemers. Veel werkgevers zijn bereid (een deel van) de kosten te vergoeden.

De Werkplaats zal van start gaan in 2024.

     Bij voldoende aanmeldingen start een groep in 2024

     10:00 - 17:00 uur

     Groesbeek

     Inclusief koffie, thee, fruit en een gevarieerde lunch

     2499 (indien gewenst is gespreid betalen mogelijk, vraag gerust naar de mogelijkheden)